Charon's levensverhaal
Wat is autisme
Speelprogramma
Speelkameractiviteiten
Avonturenboek
Dyspraxie
Structuur
Sensorische ontwikkeling
Tips
Therapieën en links
Bijzondere verhalen
Dagboek
Reacties
 
 
** NIEUW ** 
 
 
 
 
 
© Gebruik niets van deze site zonder toestemming van de auteur!
Onze dochter
CHARON
 
Charon heeft autisme. En niet zo’n klein beetje ook. Dat geeft in het dagelijks leven een hele hoop uitdagingen. Even naar de winkel gaan, is jaren een enorme klus geweest. Of een wandeling in het bos maken, leek meer een survivaltocht dan een ontspannen gezinsuitje.
De blik in haar ogen was er één van grote chaos. Haar wereld bestond uit touwtjes, stokken en water. Mensen speelden geen enkele rol.
"Waar is mama?’was een vraag die tot haar vijfde jaar niks opleverde, zelfs niet even stiekem snel naar me kijken. Ze begreep geen woord van wat we zeiden.
De conclusie van artsen en psychologen was, ernstig autistisch en zwaar verstandelijk gehandicapt.
 
En toch…toch wist ik heel zeker dat er diep van binnen een heel slim meisje zat. Als we samen onder de douche stonden en ze deed wat ze het allerliefste deed, met water spelen, kreeg ze haar lege fles vol door hem onder mijn elleboog te houden. Daar kwam het water bij elkaar en stroomde het met een dikke straal van mijn lichaam. Heel slim, vond ik.
Shampoo vond ze ook geweldig en geen fles was veilig, dus zette ik ze hoog op de plank. Toch had ze op een gegeven moment een fles shampoo te pakken, terwijl ik zeker wist dat ik hem hoog had opgeborgen. Enkele dagen later begreep ik het.
Toen ik de badkamer binnen kwam stond ze met een bezem te zwaaien en wist met een handige slag de shampoofles van de plank te tikken. Ze was nog maar drie en zo autistisch als maar kan, maar ik wist het zeker. Dit kind was absoluut niet dom.
 
Vanaf haar vijfde jaar hebben we thuis een speel/leerprogramma. Dagelijks komen er mensen bij ons om al spelend te leren in een prikkelarme kamer. In deze veilige omgeving zijn alle contacten ontstaan en heeft ze zich ontwikkeld tot het kind dat ze nu is, aanspreekbaar, stuurbaar, een stuk rustiger en een heldere blik in de ogen.
In het hoofdstuk 'speelkameractiviteiten' staat beschreven wat we allemaal gedaan hebben om haar ontwikkeling te stimuleren. 
 
Tegenwoordig gaan we ook op avontuur buiten de deur. Door zelf te ervaren leert ze veel beter dan door naar verhalen te luisteren. Ze moet het beleven, het met eigen ogen zien en dan vallen er kwartjes. Lees alles hierover in het 'avonturenboek'.
 
De site wordt regelmatig aangevuld met nieuwe verhalen. Waar u deze verhalen kunt vinden, staat beschreven in Het Laatste Nieuws.
 
 We willen u meenemen op onze reis en laten zien dat kinderen met autisme respect verdienen, omdat ze ontzettend hard moeten werken om de gewone, dagelijkse dingen te doen. Ze willen vrienden, net als u en ik. Ze willen er bij horen en geaccepteerd worden zoals ze zijn.
Aan de hand van voorbeelden uit het leven van Charon laten we zien dat het leven met autisme een geweldige uitdaging is.
 
Rina  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 
 
  
Website is mede mogelijkgemaakt door www.seisveld.nl