Speelkameractiviteiten
Fase 1 Volgen
Fase 2 Groei
Doelen
Herwaarderings co-counselen 
Spelend leren 1
Spelend leren 2
 
Home

© Gebruik niets van deze site zonder toestemming van de auteur!

 

Spelend leren

2

 
In dit hoofdstuk korte verhaaltjes van de buitenactiviteiten die we met Charon doen om haar ontwikkeling te stimuleren. Ook in dit geval kijken we waar haar interesse ligt en sluiten daar zoveel mogelijk á la minuut bij aan. Of we verzinnen een doel om haar iets te leren en gaan dan gericht op pad.
Het voordeel is dat iemand alleen met Charon is en zich helemaal op haar reacties kan richten. Als we met het hele gezin dit soort uitstapjes zouden maken, dan ben je met allerlei andere dingen bezig en mis je vaak net hét moment waar je op in kunt springen om haar wat te leren.
 
Keukens
Freddy en ik hadden het deze week over onze keuken. Hij is aan vervanging toe. Charon ving iets van het gesprek op en informeert blij of we een nieuwe keuken krijgen. Voor iets nieuws is ze altijd in. Ze komt regelmatig bij me om het nog eens te polsen. Interesse voor nieuwe keukens dus.
Als Jozias komt, overleggen we dat hij met Charon keukenzaken bij langs gaat.
Op een groot industrieterrein vlak in de buurt zijn een aantal grote zaken dicht bij elkaar. We leggen altijd even uit wie we zijn en wat we komen doen.
Ze mogen rondlopen en alles bekijken. Wat voor een ander misschien heel vanzelfsprekend is, maar voor Charon niet is dat bij de meeste keukens de kranen niet zijn aangesloten. En er ontbreken ook heel wat afvoerpijpen. Dit zijn ontdekkingen die ze ter plaatse doet en die we niet mondeling aan haar uit hadden kunnen leggen.
Ook het grote aanbod van verschillende apparaten, soorten handgrepen en losse deurtjes neemt ze volledig in zich op.
Er is iemand aan het schoonmaken. Die moet wel twintig spiksplinternieuwe, schone keukens poetsen, leg dat maar eens uit als er geen viezigheid te zien is.
Ook de inrichting op zich is interessant. Er liggen o.a nepbroden die ze nog nooit gezien heeft en in één zaak is een complete kinderafdeling met een boeiend speelapparaat. Op een knop drukken en er gebeurd iets geks. Dit zijn uitdagingen die ze niet zomaar durft, daar heeft ze behoorlijk wat stimulans bij nodig en dus is het leuk om mee aan de slag te gaan.
Ze is nieuwsgierig en wil graag nog een winkel bezichtigen. Voor ons een teken dat we goed zitten, anders had ze al aangegeven dat ze naar huis wil. Bovendien lijkt ze er nog zo mee bezig te zijn, dat we dit onderwerp volgende week zo weer op kunnen pakken. Vaak zien we dan dat ze met heel andere vragen of opmerkelijke voorwerpen komt. Ze is er in ieder geval nog niet klaar mee. 
Eenmaal thuis gekomen duikt ze meteen haar kamer in en even later hoor ik dat ze in de lego bak rommelt. Zonder dat wij er verder nog mee bezig zijn, gaat ze zelf aan de slag en bouwt een compleet nieuw huis van lego (terwijl ze de lego al een paar weken niet meer aangeraakt had). Richt het helemaal in met stoelen, bedden en poppetjes en vergeet ook de speeltuin buiten niet. Daarna gaat ze tekenen en de volgende dag vind ik een groot gekleurd huis met achter elk raam dingetjes die in die ruimte thuis horen. Een bad, tafels en stoelen, mensen die er in wonen en natuurlijk een keuken!  
 

 

 

 

 

 

 

  

 

Website is mede mogelijkgemaakt door www.seisveld.nl